Sunday, January 30, 2011

nasib malaysian kat Mesir.....


diz entry is from mulan syafiqah....thanks 4 da information. hope u guys will read it and do something!!!!!




Assalamualaikum.




Entry kali ni mungkin agak serious issue. News pasal apa yg berlaku kat Mesir. And begging to all readers to be more concern to theMalaysian Students there. Dan saya di sini sangat2 risau kanseseorang dan juga semua students Malaysia. Ni satu letter yg aku dpt dr sebuah blog.









A letter from frens studied in Mesir..ni saya hebahkan untuk makluman orang ramai..


Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia







Oleh itu, marilah kita sama2 doakan keselamatan mereka di sana. On behalf of them, I'm begging for the gov to take an action. Do something to save the students. They are in danger. Please be concern lah. Imagine kalau anak2 anda di sana. =(( Kpd yg ada blog, sebarkan2. or boleh rujuk blog Krisis Mesir sniri.

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today! this is a real cool stuff.........

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today! this is a real cool stuff.........


guys, u really need 2 try diz......seyesly..............................

easy way to look gorgeous in shawl.....

salam.......arini, aku nk tnjuk cara yg sgt mudah tp smart and gorgeous tok pkai selendang...mmg senang sgt....sesuai tok owg yg terlmbt bgn pagi sbb cara amek masa jap ja but still canteek...... its not more than 2 minutes.......i swear!!!!!!!

you only need a shawl, anak tudung syria / awning n 2 jarum.....simple ja kan....kt bwh ni gambaq aku dgn pkai selendang gaya yg aku nk tnjuk ni......

tmbh la papa yg korang rsa lawa kt ats kpala korang....



bhgian depan.....

dr blakang........





try diz and u will love it....




video
video mute coz roomate ngah study...hehehe....(kt dlm ni aku pkai tudung awning....)

xpaham???? just leave your comment n i will reply it asap!!!!!!!!!!!!!

Thursday, January 27, 2011

kEnaPa mEsTi aKu? [5]


                   Apa agaknya dosa aku sehinnga aku diuji begini. Orang yang aku sayang, satu per satu pergi meninggalkanku. Aku keseorangan. Mujurlah ada Tina yang sedia menemaniku, tatkala aku berdiri di atas ataupun ketika aku jatuh tersungkur di bawah. Tinalah kawanku dunia akhirat. Aku masih lagi mencuba untuk meredhakan Ilham pergi. Bukan mudah bagiku untuk melepaskannya. Aku sangat merindui Ilham. Aku tinggal di kampung Tina buat sementara waktu. Sudah beberapa minggu aku berada di sini untuk menenangkan diriku. Tina yang membantuku untuk menguruskan urusan pejabat. aku duduk termenung di muka pintu. Pandanganku aku lemparkan ke arah sawah padi yang menguning.

 “ Tak payah dikenang Alya..orang dah pergi....redhakan ja..”     lembut suara ibu memujukku. Aku sudah terbiasa menganggap ibu Tina sebagai ibuku juga memandangkan aku merupakan anak yatim piatu. Aku cuma sekadar ingin menumpang kasih.

“Ibu, dulu  waktu suami ibu meninggal, macam mana ibu teruskan hidup?” soalku.

“Waktu tu Tina masih kecil. Belum habis mengaji lagi. Kami hidup susah dulu. Harta peninggalan ayah Tina tak banyak. ibu juga hampir putus asa..macam Alya sekarang.asyik menangis saja... tetapi apabila terkenangkan nasib Tina, ibu berjanji untuk menjadi seorang yang tabah, yang kuat hadapi dugaan. ibu tak mahu Tina putus semangat. ibu nak Tina kuat. Dan sekarang, ibu nak Alya juga kuat. Ya sayang?” 
Kata-kata ibu menyentuh hatiku. Mujurlah masih ada insan yang sanggup mencurahkan kasih sayang kepadaku. Aku gembira dengan kehadiran Tina dan ibu dalam hidupku. Aku merebahkan kepalaku di atas pangkuan ibu. Air mataku mengalir deras.

“Ibu, Alya ingat esok Alya nak balik KL... ”  kataku.









                             Keesokan pagi, aku terus pulang ke KL. Pada mulanya aku ingin terus ke pejabat tetapi badanku terlalu letih. Aku menghantar sms kepada Tina untuk memberitahu aku akan terus pulang ke rumah. Apabila aku sampai ke rumahku, aku melihat Luqman sedang berdiri di hadapan pintu pagar rumahku. Aku turun dari kereta dan terus menyapa Luqman.

“Luqman, awak buat apa kat sini?”

“Alya, saya tahu awak masih sedih tapi awak perlu teruskan hidup. Awak tak boleh selama-lamanya macam ni Alya.”

“I know Luqman but I need time. Bukan mudah untuk saya Luqman. Saya tak ada pun disisi Ilham sewaktu dia meninggal. Saya tak sempat nak tengok dia untuk kali terakhir. I need time to forgive myself Luqman. ”

“Tapi Alya, tu bukan salah awak. Dont blame yourself. Ilham yang pilih cara begitu. Dia banyak berkorban untuk awak Alya. Kalau Ilham ada, dia pasti tak suka tengok awak macam ni.”

“I know Luqman. I just need time for myself. See you later.”

                          Aku terus masuk ke dalam rumahku meninggalkan Luqman seorang diri di luar. Aku perlukan masa untuk meneruskan kehidupanku. Tindakan Luqman terlalu terburu-buru. Aku ingin bersendirian. Ilham, i miss you a lot...... 

Wednesday, January 26, 2011

read this if you want to be like a fairytale......



cakap pasai fairytale msti ramai yg senyum sowang2 annn........dlm hati mula la ckp aku nak jadi cinderella, snow white, jasmine, little mermaid, beauty and the beast, mcm2 lg la.....klu boleh suma korang nak jd......eleh, korang ni....berangan ja lbh....bukan boleh jd betul pon.....x elok jd cm fairytale ni....meh saya buktikan ya..........








BEAUTY AND THE BEAST........












klu korang nak jd beauty, mcm ni la muka husband korang nanti....nak????????
lebih baik korang kawin ja ngan singa kt dlm hutan 2....lebih kurang ja aku tgk....













LITTLE MERMAID.....












korang ingat korang akan jd cm ni..........berangan lah............












korang akan jd mcm ni ok??????? comel x????? mcm dugong pon ada....



saya comel.....






spa nk jdi CINDERELLA???










comel?? tp ni bukan korang......maybe cucu korang nanti....tp tyme 2, korang kan jd nenek cinderella.............


















lg comel dr cucu korang.....





nk jd princess JASMINE la........bleh nek tikar terbang tinggi tinggi ngan aladdin....



sblom kawen maybe jd mcm ni....









ha.....berangan dah la 2.....mentang2 la cun.....









tp pas korang dah beranak....usia pon meningkat...korang jdi mcm ni....












vogue lg kew????













apa lg pilihan anda????? SNOW WHITE...................








remember.....











snow white cam also be naughty!!!!!!!!!!!














yaksss........







last chance tok korang is princess AURORA......ala, yg sleeping beauty 2......





first date kot ni......





apa ja la.....yg penting, muka korang akan berada di prot budak2......ish3.....
















ni kra ok lg....kdg2 korang akan berada di bahagian plg bwh......










ala.............yg bawah 2....................














di kasut.........................










korang akan dipijak-pijak.........sob.....sob.......








tambahan.........ni la akan jd klu snow white, cinderella and little mermaid di modenkan ala2 winx club....tak pon ala2 totally spies....









ada gaya???









princess jasmine mnjdi ala2 para2 sakura....



















moral of da story.....juz be yourself....xyah dok berangan nk jd fairytale suma ni......lagha.....hehehe.........
tp klu aku, aku plih aurora.....asyik tido ja......kn senang!!!!!

Monday, January 24, 2011

kEnaPa mEsTi aKu? [4]

              Kini, sudah hampir seminggu berlalu. Tanah di perkuburan Ilham sudah makin pudar warna merahnya, namun hatiku masih lagi berdarah. Pemergian Ilham betul-betul membuatkan cahaya dalam hidup ku malap dan gelap gelita. Aku hilang arah tujuan, tercari-cari dalam kegelapan. Aku tidak pasti arah mana yang patut aku tuju. Aku akui, aku telah melakukan kesalahan yang besar terhadap Ilham, yang tak akan mampu untuk aku tebus walaupun di akhir hayatnya. Kini, aku hanya bertemankan sepi. Tangisanku bagaikan hujan membasahi bumi.
           
              Aku genggam surat kiriman terakhir Ilham kepadaku. Inilah satu-satunya peninggalannya yang boleh aku ratapi sekarang ini. Aku seolah-olah masih tidak percaya bahawa dia yang suatu ketika dahulu menjadi pengubat rindu ini telah pergi buat selamanya. Untuk yang kesekian kalinya, aku renungi setiap bait kata-kata wasiatnya kepadaku.
          

                “Salam sayang buat kekasihku yang kini berada jauh dariku, Alya. Pada saat Alya membaca surat ini, mungkin Ilham sudah tiada lagi di muka bumi ini. Ini semua merupakan suratan takdir, Alya jangan tangisi pemergian Ilham. Jodoh pertemuan, ajal maut semuanya di tangan Allah. Mungkin, jodoh kita hanya setakat ini sahaja. Tapi Ilham bersyukur kerana dipertemukan dengan wanita sehebat Alya, wanita yang Ilham yakin mampu untuk teruskan hidup walaupun tanpa Ilham di sisi Alya sekarang ini.
          
               Alya, tidak pernah terniat di hati Ilham untuk melupai mahupun menjauhkan diri dari Alya. Percayalah, Ilham lakukan semua ini untuk Alya. Lambat laun, Alya akan mengerti. Maafkan Ilham jika tindakan Ilham membuat Alya terluka. Biarlah Ilham jelaskan semuanya untuk Alya.


            Alya, ingat tak birthday Alya tahun lalu? Ilham buatkan surprise birhtday party untuk Alya? Mesti Alya ingatkan? Ilham betul-betul bahagia melihat senyuman yang mekar dibibir Alya. Kita sambut birthday Alya bersama-sama. Sebenarnya, pada hari itu jugalah Ilham jatuh pengsan selepas menghantar Alya pulang ke rumah. Pada mulanya, Ilham ingatkan Ilham cuma letih, tetapi doktor mengesahkan Ilham menghidap barah otak.  Alya, Ilham cuma ada beberapa bulan sahaja lagi untuk hidup. Pada mulanya, Ilham ingin memberitahu Alya mengenai penyakit Ilham tetapi Ilham tidak sanggup untuk melihat Alya menangis disebabkan Ilham. Ilham tidak mahu senyuman di wajah Alya hilang kerana melihat Ilham menderita. Ilham tak kuat Alya. Ilham tak kuat. Alya, maafkan Ilham.

            Sebenarnya, wanita yang Alya lihat berpegangan tangan bersama Ilham bukan siapa-siapa dalam hati Ilham. Ilham mengupahnya untuk berlakon menjadi kekasih Ilham. Tujuannya cuma satu, Ilham tidak mahu mengheret Alya bersama-sama ke dalam penderitaan Ilham. Cukuplah Ilham menanggungnya seorang diri. Ilham sayangkan Alya. Ilham tidak mahu Alya bersedih. Ilham sayangkan Alya.

            Mungkin Alya akan fikir yang Ilham kejam kerana membiarkan Alya seorang diri. Ilham tidak kisah Alya. Alya boleh anggap Ilham apa saja asalkan Ilham dapat pastikan yang Alya mampu untuk teruskan hidup walaupun tanpa Ilham menemani Alya. Ilham mahu Alya biasakan diri tanpa Ilham. Alya, buanglah semua kenangan kita berdua, mulakan hidup baru. Ilham tahu, kebahagiaan sedang menanti Alya. Alya jangan berputus asa.

            Alya, maafkan Ilham kerana tidak sempat untuk memberitahu mengenai Luqman kepada Alya. Alya pasti dah lupakan Luqman, rakan setugas Ilham dahulu. Alya ingat tak? Dulu, Luqman pernah memberitahu Ilham bahawa dia sukakan Alya tetapi disebabkan persahabatan kami, dia rela berkorban demi kebahagiaan kita. Luqman merupakan lelaki yang baik Alya. Alya ingat tak dia selamatkan Alya waktu Alya hampir kemalangan dulu? Ilham memintanya supaya dekat dengan Alya supaya Ilham tahu, Alya yang Ilham sayang selamat. Luqmanlah yang menghantar semua hadiah dan bunga kepada Alya. Alya kusayang, berilah dia peluang.  

           Alya, ingatlah bahawa Ilham pergi cuma untuk seketika, kita akan dipertemukan lagi suatu hari nanti.. Alya, anggaplah Ilham cuma mimpi yang datang sekadar untuk menguji kekuatan hati Alya. Terima kasih Alya kerana Alya telah membuatkan Ilham bahagia. Ilham sangat sayangkan Alya. Alya, mulakan hidup baru, tanpa Ilham. Selamat tinggal Alya.
                                                                                                                                                                                                                                                            

                                                          Yang sentiasa merinduimu,
                                                                         ILHAM






           

Saturday, January 22, 2011

salam.......hari ini, kEnaPa mEsTi aKu?    berhenti seketika ya....im still thinking about the ending....huhu....
arini, nk cita salah satu hobi aku (hobi lain makan, tido etc).......hobi aku ni xda la extraordinary sgt juz biasa2 ja....aku ni suka mengumpul tapi bukan mengumpul setem.....kereta sport pon bukan (maybe in da future) .... 
i love to collect teddy bear.... tp bukan suma jenis teddy tau....aku suka teddy strawberry ja....










tadaa!!!!!!!!!!!!!



yg kale merah dah tercabut bunga dia....huhu...usang skit yg 2.....



macam mana la aku bleh ska benda2 alah ni??

ceritanya bermula bila aku merajuk dengan somebody......siapa???????
i will tell you guys later....not today ok????

at dat time, we were in a school trip to cameron highlands... i was 15......pas pmr......then, we visited a strawberry farm.....
bukan nk tgk sgt pon....nk makan ja lebih......
pernah pergi strawberry farm tak? kan ada kedai yg jual macam2 bendalah tp sumanya strawberry....prasan x???

aku yg agak kebudak-budakan ni pon tros la menerpa ke arah kedai 2....
then,  trnmpk la teddy ni (yg kale merah).....cute bangat....
aku pon ckap (monolog luaran)   "comeinya......"
pas2 ada sorang mamat x ensem ni menyampuk cakap teddy 2 x comei la....buruk la.....aku mcm budak2 la....mcm2 dia bantai aku.....

aku pon merajuk arrr......trus blah dari situ....dah la tyme dia cakap 2, membe2 aku suma ada....malu siot!!!!!!!!!!

aku duduk la kt luar kdai sorang2......feeling la konon....

tiba2, aku nmpk ada teddy yg mamat tu ckp x cute tadi kat tepi aku.....dia beli kat aku rupanya!!!!!!!!!!!


hehehe......

misi aku berjaya.....tak yah la aku bazirkan dwet aku tok beli bnda 2 kan......(aku bkn amek kesempatan.....cuma nak berjimat cermat...take note ok???)

itulah ceritanya....

since that tyme la aku suka beli benda ni.....cam comei plak bila kumpul banyak2.... so, spa yg ada nmpk bnda ni. belikan tok aku ya......hehehe























and the latest addition to the family is.......................




































































kuning!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

amacam????


comel tak?????

oh, lpa plak nk cakap.....ada 1 lg.....kale orange tp susah la nk upload gambar....wi fi prob....huhu.... lain kali ya....:)


kEnaPa mEsTi aKu? [3]

            
              Hari ini merupakan hari jadiku. Seperti tidak percaya aku kini telah menjangkau usia 27 tahun. Sepatutnya, pada waktu ini aku sudah bergelar seorang isteri. Aku tidak menyesali tindakanku untuk meninggalkan Ilham kerana aku yakin inilah yang terbaik untuk kami berdua. Aku mengadakan sedikit jamuan ringan untuk para pekerjaku di pejabat. Aku lebih selesa dianggap bos yang “mesra rakyat”. Bagiku, tanpa para pekerja, aku tidak mungkin dapat memajukan perniagaanku sampai ke tahap ini. Selepas jamuan ringan sempena hari jadiku berakhir, kami semua kembali bekerja. Apabila memasuki pejabatku, aku melihat terdapat bungkusan berwarna merah di atas meja. Sekeping kad hari jadi terselit di atas kotak tersebut.

“ Selamat hari jadi Alya...semoga awak bahagia selalu...I will always miss you.”

Seperti biasa, tiada nama pengirim dicatatkan.

“ hadiah dari secret admirer awak lagi? Hai Alya, sampai bila awak nak terus hidup macam ni. Entah siapa la yang kirimkan awak hadiah tu. Kalau dia berniat jahat macam mana Alya?”

            Tina terus membebel kepada. Kadang kala aku merasakan apa yang dikatakannya memang benar tetapi aku tidak dapat membohongi hatiku lagi. Aku akui, aku telah jatuh cinta dengan lelaki yang aku tidak kenali ini.

“ Alah awak ni Tina. Mungkin dia tak ready lagi untuk jumpa saya. I can wait for him.”

“ Ikut awaklah Alya. Jangan nanti awak kata saya tak pernah warning awak. Hope you will get what you want. By the way, saya nak keluar sekejap. Nak kirim apa-apa tak?”

“ nothing. Take care!”


 Selepas Tina melangkah keluar dari pejabatku, aku terus membuka bungkusan tersebut. Aku melihat...............................................................................................................
















                “ i really love it!!!!!!!!!!” desis hatiku. Aku amat gembira. Tambahan pula mengumpul beg tangan merupakan hobiku. Siapapun lelaki ini, aku telah jatuh cinta kepadanya.


                 Tiba-tiba, aku mendengar pintu pejabatku dibuka. Kelihatan lelaki yang menolongku tempoh hari tercungap-cungap akibat keletihan. Kahadirannya yang tidak dijemput mengundang tanda tanya di hatiku. Kebetulan pada waktu ini, Tina tiada di pejabat. Mungkin itulah sebabnya dia dapat memasuki bilikku dengan mudah. Jika tidak pasti Tina menghalaunya terlebih dahulu.
                
                  “ Awak buat apa kat sini? Kenapa awak tak ketuk pintu dulu? Awak dah buat temujanji ke? Keluar dari bilik saya kalau tak saya akan panggil polis. Awak faham tak?”    soalku bertubi-tubi.

                  “ Alya, cepat ikut saya. Ilham.......”
















(to be continue.....sapa2 nak cadangkan ending story ni, feel free 2 leave your comment here.....:) i really love to hear it from you guys..........)